lunes, 21 de agosto de 2023

CUADRO DE LOS MÁRTIRES (en holandés)

 BEELD VAN DE MARTELAARS

De afbeelding van pater Acevedo en de zogenaamde martelaren van Brazilië (martelaren van Tazacorte onder ons), heeft ten minste drie bekende voorstellingen op de Canarische Eilanden.

Deze drie schilderijen weerspiegelen het moment van de tragische en bloedige gebeurtenis die plaatsvond in de wateren van La Palma. De herinnering aan dit martelaarschap werd met het verstrijken van de tijd uitgewist, zoals verteld door pater Alonso de Andrade, tijdens een missie op de Canarische Eilanden tussen 1631 en 1633. In die tijd hadden slechts enkele ouderlingen nieuws over de zaak. Toen werd besloten om het heroïsche en heilige gebaar van de jezuïeten op een doek vast te leggen. Pater Acevedo wordt afgebeeld, die de groep missionarissen leidt, met het beeld van de Maagd in zijn hand, “als een caudillo”.

In de kerk van El Salvador is er een gemaakt door Juan Manuel de Silva, in het Museum voor Heilige Kunst van Las Palmas is er nog een van een anonieme auteur en in de kerk van San Miguel Arcángel is er een derde van, deze canvas is eigentijds aan dat van El Salvador. Het heeft een uitgebreidere tekst dan de vorige: “Nadat pater Frai Inacio de Acebedo met 39 metgezellen vertrok om het geloof te prediken en daarvoor het martelaarschap te ondergaan, kwamen ze aan op deze plaats van Theçacorte en nadat ze op de grond waren gesprongen en de mis hadden opgedragen, zei pater Frai Inasio en terwijl ze de heilige eucharistie aan hun kameraden overhandigden, gingen ze weer aan boord en voor de punt van ... nabio van Franse Hugenoten en werden door hen gemarteld, op ... juli van ...

Geleerden op dit gebied hebben met nadruk kunnen bevestigen dat zowel het Gran Canaria-doek als de twee palmbomen "lijken overeen te komen met dezelfde periode, dat wil zeggen het begin van de 18e eeuw ... we kunnen concluderen dat een van hen imiteert de andere twee, of die de drie voorstellingen nabootsen, imiteren een eerder schilderij, misschien wel het originele schilderij dat in de tempel van El Salvador is geplaatst.