lunes, 21 de agosto de 2023

IGLESIA DE SAN MIGUEL (en holandés)

 DE KERK VAN SAN MIGUEL


Op 29 september 1492 ging de luitenant van de militie D. Alonso Fernández de Lugo van boord aan de kust van Tazacorte. Hij koos de dag van San Miguel omdat het de favoriete heilige van Isabel I was. De Adelantado ontmoette de koningen van het eiland in de Valle de Aridane en zei: "Ik Alonso Fernández de Lugo in naam van paus Alexander VI en hunne Majesteiten de koningen van Castilië D. Fernando II en Dª Isabel I veroverden dit eiland en gaven het de naam San Miguel de La Palma. " Onder aanroeping van San Miguel was de eerste hermitage op het eiland opgericht ter ere van de heilige.


De Villa en Puerto de Tazacorte was de eerste plaats waar de Heilige Aartsengel op het eiland werd vereerd. Deze stad houdt hem als beschermheer en hoofd van de parochie, samen met Nª Sª del Carmen. “Zowel de hermitage van San Pedro Apóstol (Argual), die van Nª Sª de las Angustias als die van San Miguel in Tazacorte, werden gebouwd door de heren van de haciënda's en suikermolens, die ze als hun eigendom beschouwden, als een intrinsiek voorrecht naar zijn maatschappelijke positie. Ze hadden oorspronkelijk allemaal vergelijkbare kenmerken, zodat de oudste van de drie, die van San Miguel, mogelijk als model heeft gediend voor de latere.


Dit type hermitage, met specifieke kenmerken binnen de religieuze architectuur van La Palma, dateert uit de eerste jaren van de Castiliaanse kolonisatie en combineerde enerzijds de Spaans-islamitische Mudejar-traditie met vormen die misschien uit Nederland werden geïmporteerd.


In tegenstelling tot de traditionele hermitages op het eiland, met de hoofdingang, het balkon en de bovenste klokkentoren op dezelfde verticale as, hadden ze een voorgevel die eindigde in een driehoekige puntgevel, gevormd door de twee hellingen van het dak, en een klein belfort voor de enkele bel op een van de hoeken. Op dit moment heeft alleen de hermitage van San Pedro deze originele lay-out behouden. In 1513, toen Jácome de Monteverde op La Palma aankwam om zijn suikerplantages te beheren, vond hij midden in de suikerrietvelden een kerk genaamd Sant Miguel, die in die tijd erg oud en gesloopt was, aangezien het niet voor niets was geweest dat de eerste die op dit eiland is gebouwd.


Om de aanroeping van de heilige Jácome de Monteverde niet te verliezen, begon hij met de bouw van een andere kerk, die hij vanaf het begin betaalde met zijn eigen slaven en ossen. De fabriek die toen werd uitgevoerd, blijkbaar met de vergunning van bisschop Don Frenando Vázquez de Arce, was al voltooid op 13 december 1522.


De kerk werd in het midden van de vorige eeuw uitgebreid, omdat ze onvoldoende was voor haar parochianen toen ze werd verheven tot de categorie van parochie, toen ze in 1920 werd uiteengereten van die van Ntra.Sra.de los Remedios de Los Llanos de Aridane. , helaas met toevoeging van een zijbeuk.