lunes, 21 de agosto de 2023

IMAGEN DE IGNACIO DE ACEVEDO (en holandés)

 BEELD VAN IGNACIO DE ACEVEDO


In 1946, samenvallend met de Fiestas de San Miguel, patroonheilige van La Palma, kondigde de insulaire pers aan: "Ontdekking van een grafsteen in het huis waar de 40 martelaren van Tazacorte verbleven." Marmeren plaquette die tegenwoordig wordt bewaard in de voorouderlijke kern van de oude herenhuizen van El Charco, ook wel bekend als "la Hacienda de abajo". De gemeenteraad, geestelijken en bewoners beginnen officieel de naam van Mártires de Tazacorte op te eisen. De reactie van het volk werd in latere jaren effectief met de verwerving en schenking van een afbeelding van de zalige Ignacio de Azevedo.


Van slechts twee houtsnijwerken is bekend dat ze worden vereerd in de tempels van La Palma. Een recent gemaakt in de hermitage van Nuestra Señora de Fátima in Retamar, Los Llanos de Aridane en degene die elke 15 juli in processie door de straten van Tazacorte loopt. Laten we niet vergeten dat Benedictus XIV in 1742 plechtig hun martelaarschap erkende en op 11 mei 1854 door Pius IX werd zalig verklaard.

Het gebeeldhouwde houten beeld van Ignacio de Azevedo uit de parochie van Tazacorte is de eerste die aanbeden wordt op La Palma, tegenwoordig neemt het terecht een nis in het hoofdaltaarstuk van San Miguel in. We weten dat ze in 1949 op de troon zat, in wat nu Villa y Puerto is, samenvallend met de vulkaanuitbarsting van San Juan en tijdens de festiviteiten die "werden gedaan aan de Heilige Martelaren als een verzoek om het uitsterven van de vulkaanuitbarsting". . Omdat het beeld niet arriveerde op de data van het festival, 15 juli, werd de zegening en inhuldiging uitgesteld tot 24 juli. Het snijwerk, we kennen de specifieke oorsprong van de workshops niet, hoewel we aannemen dat het op het schiereiland is gemaakt, werd geschonken door de zussen Orfelina en Ana Leal Rodríguez en hun peetouders Pedro en Emilia Leal Martín, neven van de eerste.

Volgens persberichten "vond de zegening plaats in het huis van de schenkers (het moet hebben gereageerd op een bijzondere omstandigheid). Onmiddellijk daarna werd de processie van het vereerde beeld naar de tempel georganiseerd, begeleid door de muziekband en vele gelovigen. Daarna de processie, de Heilige Mis, waarin het Parochiekoor meesterlijk de mis in twee stemmen vertolkte door Perossi, onder leiding van muziekleraar Ramón Perera". In ieder geval sinds maart 1949 was Juan Rodríguez Cárdenas, een pastoor van Gran Canaria, de priester die de eerste processie van het beeld van Ignacio de Azevedo van San Boróndon naar de kerk zegende en voorzat.

Volgens de getuigenis van Pedro Leal Martín, peetvader van het beeld, schreven zijn tantes, Orfelina en Ana, een brief aan de voormalige aalmoezenier en later pastoor van Tazacorte, Agustín Fernández de la Guerra, die op dat moment in Cuba woonde, voor begeleiding in de wens die ze hadden om een ​​donatie te doen aan de parochie. Het was deze herinnerde priester die hen vertelde dat een afbeelding van de zalige Ignacio de Azevedo nodig was. Vandaag de dag blijven de familie Leal en hun nakomelingen deelnemen aan de cultus en toewijding aan de Heilige Martelaren van Tazacorte.

Een jaar eerder, in 1948, is er bewijs van het festival en van de inspanningen om een ​​afbeelding van pater Azevedo te verwerven, die "binnenkort zal worden gezegend en op de troon zal worden gezet in een altaar of, indien mogelijk, een kapel die nog moet worden gebouwd, maar die Het zal een realiteit zijn zolang er genoeg aalmoezen zijn". Deze kapel is nooit gebouwd.

Het nieuws gaat verder dat voor fondsenwerving "de heer Cura de Tazacorte een abonnement heeft geopend waaraan zoveel mogelijk mensen van buiten de stad willen meewerken." Een paar data voor het feest, met name op 28 juni, stierf de titulaire pastoor van San Miguel Julián Marco Requena in Tazacorte, op 73-jarige leeftijd. Voor zijn langdurige ziekte oefende hij, naar we begrijpen, voorlopig het priesterschap Santiago Hernández Rodríguez uit. We denken dat het mogelijk een van deze twee priesters was die het initiatief nam om geld in te zamelen om het beeld van Ignacio de Azevedo te verwerven. De Valenciaan Julián Marco Requena werd in 1928 toegewezen aan de parochie van San Miguel, daarvoor had hij het priesterschap uitgeoefend in Güimar en Garachico en Santiago Hernández bekleedde later de functie van pastoor van Los Llanos de Aridane.

We kennen niet het uiteindelijke resultaat van het openbare abonnement op het nieuws uit 1949, al genoemd, van de schenking van het beeld door Orfelina en Ana Leal Rodríguez.

In het feestprogramma van 1948 (Diario de Avisos, 15 juli 1948) publiceerde de correspondent in een notitie in de rubriek "Island News" het kleine artikel getiteld: Het volgende feest ter ere van de "Martelaren van Tazacorte." Naar onze mening plaatst de correspondent-journalist de titel tussen aanhalingstekens vóór de wraakzuchtige poging waar we het al over hadden.

Hij wijst erop dat het oude schilderij van de zalige martelaren in de processie zou verschijnen. De interessante recensie zegt letterlijk: "Het feest van dit jaar zal bestaan ​​uit de plechtige religieuze functie van 'S Ochtends, muziekconcerten, een bloemengevecht en een processie van het oude schilderij met de bovengenoemde relikwieën, die zullen uitgaan om het beeld van San Pedro te ontmoeten dat sinds afgelopen zondag vurig wordt aanbeden in de wijk Puerto. onthoud dat San Pedro, met lange wortels en jaarlijkse festiviteiten in Tazacorte, werd aanbeden omdat hij beschermheer van de vissers was en vandaar zijn "afdaling" naar de kustbuurt.

Nog een jaar herinneren we ons de data van het verblijf en de gewelddadige dood van de zalige martelaren van Tazacorte. Laten we niet vergeten, zoals de kerkelijke autoriteit aan het einde van de 19e eeuw beval, "dat de inwoners van het eiland La Palma zich allemaal moeten haasten om op bedevaart te gaan naar Tazacorte op de dag dat de kerk het feest van die heilige martelaren viert"